LOKALHISTORIA: En släktmemoar: Skiner solen alltid hos mormor?

Majvi Holm är den fattiga flickan från Helsingborg som blev en av de tidiga kvinnliga IT-utvecklarna i Malmö. Som 73-åring debuterar hon nu med en släktkrönika om livet i ett barnrikehus. Hennes kulturella resa har paralleller till situationen i Sverige idag. Nu kommer hon till Dunkers kulturhus för att berätta om sitt liv och sin nya bok.

Majvis liv började i ett barnrikehus i södra Helsingborg, i ett boende subventionerat av staten. Hon är yngst av sex syskon i en arbetarfamilj där fadern prioriterade bort allt som hade med bildning att göra. I deras hem fanns varken böcker eller musik, däremot fanns där alltid någon att leka med ute på gården. Syskonen fick tidigt lära sig vikten av att arbeta och betala hemma. När Majvi kom in på flickläroverket möttes hon av kunskapstörstiga jämnåriga från välbärgade hem och fick på så sätt inblick i en annan värld. Efter studentexamen blev hon antagen till en yrkesinriktad datautbildning i Malmö som sedan följdes av en anställning som programmerare. När hon fick sitt första barnbarn började hon tänka tillbaka på sig egen barndom och blev varse hur annorlunda den varit jämfört med hur barn växer upp idag. Detta blev början på boken om Majvi Holm.

Historia är mycket mer än bara det som har hänt. Det handlar lika mycket om det som händer oss i dag som det som har hänt före oss. Det är dåtid och nutid på samma gång. För dig som är nyfiken på hur det hänger samman ska du inte missa dessa lokalhistoriska föredrag i samarrangemang med Helsingborgs museiförening och Studiefrämjandet.

Längd: ca 1 timme
Onumrerade platser
Fri entré med Helsingborgs museiförenings årskort